KORONATIEDOTTEET – Ajankohtaista koronatilanteesta

Ajankohtaista koronatilanteesta

 

Rajoitukset ja suositukset

Viimeisetkin koronarajoitukset ovat päättyneet 28.2.2022. Tällä hetkellä Päijät-Hämeen maakunnassa ei ole kokoontumisrajoituksia yleisötilaisuuksissa eikä yksityistilaisuuksissa. Kaikki tilat ovat käytössä normaalisti.

Yleinen maskisuositus ei ole enää voimassa.

THL suosittelee maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos:

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa. Vaikka rokotukset suojaavat erinomaisesti vakavalta taudilta, voit yhä saada tartunnan. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.

Jos sairastut tai alitut koronavirukselle

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon 116117 tai 112.

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen.

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos muuten ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Pysy kotona vähintään 5 vuorokautta oireiden alkamisesta.

Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme, että vältät kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Päijät-Soten ohjeistus: https://paijat-sote.fi/koronavirus/koronavirustestit/

Rokotukset

THL suosittelee vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille kolmatta koronarokotetta.

Kaikille 5–11-vuotiaille lapsille tarjotaan mahdollisuutta ottaa koronarokotus. Jos lapsi tai nuori on jo sairastanut koronan, voi ensimmäisen tai tehosterokotteen ottaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen. Kun väli on pidempi, rokotus antaa paremman suojan koronaa vastaan. Ikäryhmän kevään rokotuspäivät järjestetään seuraavasti:

  • Hartolan koululla perjantaina 6.5.

Päijät-Soten ohjeistus rokotuksista ja ohjeet ajanvaraukseen: https://paijat-sote.fi/koronavirus/ajanvaraus-ja-tietoa-koronarokotuksista/

 

28.4.2022

Jarkko Seppälä, kunnanjohtaja

 

AJANVARAUS ROKOTUKSIIN

Sote-keskus Hartola
Sähköinen ajanvaraus: paijat-sote.fi
Puhelinajanvaraus: 03 819 4302, ma–pe klo 10–14

X