Ukrainan tilanteeseen liittyviä ohjeita

Tietoa kannattaa etsiä virallisista tietolähteistä, kuten maahanmuuttoviraston sivuilta. Esimerkiksi oheisen linkin takaa löydät kattavasti tietoa: Usein kysyttyä: Venäjän hyökkäys Ukrainaan | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)

Finnish Immigration Service answers Frequently asked questions about Russia’s attack on Ukraine in English here: https://migri.fi/en/faq-ukraine , and Instructions on arriving in Finland from Ukraine in Ukrainian: Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії https://migri.fi/toimintaohjeet-ukrainasta-paenneille/ukr .

Ukrainalaisten saapuminen Suomeen, Päijät-Häme

Tärkeintä on, että Ukrainasta saapuvat ilmoittautuvat Hämeen poliisilaitoksella (Esikuntakatu 4, Lahti), jolloin he saavat tilapäisen suojelun statuksen ja sen kautta maahanmuuttovirasto huolehtii heidän majoituksestaan, elannostaan ja välttämättömistä sosiaali- ja terveyspalveluista. Tilapäinen suojelu mahdollistaa myös opiskelun ja työnteon Suomessa.

Jos tulijat eivät rekisteröidy, heillä on oikeus oleskella Suomessa 3 kuukautta. Tällöin heillä ei ole täällä oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin muutoin kuin kiireellisen avun osalta. Myös asumisen suhteen vastuu on tällöin tulijoilla itsellään.

Lasten osalta kunnan on järjestettävä kunnassa oleskeleville oppivelvollisuusikäisille perusopetuspalvelut.

Ilman huoltajaa saapuvien alaikäistenkin suositellaan ensisijassa ilmoittautuvan poliisille tilapäisen suojelun statuksen saamiseksi, mutta jos on tarpeellista ilman huoltajaa saapuvien alaikäisten palvelutarpeita selvitetään Päijät-Soten lapsiperhepalveluissa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut Ukrainasta Suomeen saapuville, Päijät-Sote

Päijät-Sote varautuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen ukrainalaisille, jotka pakenevat sotaa Päijät-Hämeen alueelle. Ukrainasta saapuva voi oleskella Suomessa viisumivapaasti, maahan voi saapua työntekoon tai opiskelemaan tai tulija voi hakea turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua. Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin määräytyy sillä perusteella, millä maahantulostatuksella tulija on Suomessa.

Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneet ukrainalaiset ovat maahanmuuttoviraston järjestämien vastaanottopalveluiden piirissä, joihin kuuluu myös sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Jos ei ole kotikuntaa eikä työskentele Suomessa eikä hae turvapaikkaa tai saa tilapäistä suojelua, on silti oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon ja välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin julkisessa terveydenhuollossa. Tällöin hoidon kustannukset on maksettava itse.

Päijät-Sote on varautunut järjestämään ilman majoitusta saapuville hätämajoitusta. Tätä tarkoitusta varten ollaan avaamassa Lahteen tilat, joihin mahtuu asumaan 30 henkilöä. Lisää hätämajoitustilaa otetaan käyttöön tarpeen vaatiessa. Perustoimeentulotuen myöntämisestä vastaa Kansaneläkelaitos.

Päijät-Sote on koonnut ohjeita ja neuvoja aiheeseen liittyen verkkosivuilleen osoitteeseen www.paijat-sote.fi/ukraina . Sivuilta löytyy tarkempaa tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin hakeutumisesta sekä aukioloajat ja yhteystiedot.

Apu Ukrainaan kannattaa lähettää avustusjärjestöjen kautta

Kansalaiset haluavat monin tavoin auttaa Ukrainaa ja sotaa pakenevia ukrainalaisia. Suositeltavin tapa on lahjoittaa rahaa luotettavien järjestöjen, kuten Suomen Punaisen Ristin, Unicefin, YK:n, Pelastakaa Lapset ry:n ja Kirkon Ulkomaanavun kautta. Järjestöillä on operatiivinen valmius viedä apu perille keskitetysti ja ammattimaisesti.

Mikäli Hartolassa ilmenee tarvetta tavarankeräykselle, Tainionvirran seurakunta koordinoi keräystä ja tekee asiassa yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa.

Mikäli koet olevasi ahdistunut ja peloissasi ajankohtaisesta maailmantilanteesta, kannattaa hakea keskusteluapua eikä jäädä asian kanssa yksin. Esimerkiksi valtakunnallisia ja seudullisia puhelimia ja chat-palveluja kannattaa hyödyntää:

Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111

Nuorille suunnattu Sekasin-chat on auki joka päivä ma–pe klo 9–24, la-su klo 15–24. www.sekasin.fi

Aikuisille suunnattu Tukinetin Solmussa-chat auki ma–to klo 15–19, www.tukinet.net

Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20

MLL:n Lasten ja nuorten chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

Päijät-Hämeen alueen Onks Tää Normaalia -chat Ma-To klo 16-18 | Pe klo 14-16 https://normaali.fi/ph/

Evankelisluterilaisen kirkon valtakunnallinen keskusteluapu ja kirkon valtakunnallinen Palveleva Puhelin on avoinna joka päivä klo 18–24, numerossa 0400 221 180.

X