Päijät-Sote: Koronaviruksen testaamisen kriteerit muuttuvat vuoden alusta lähtien

Koronaviruksen testaamisen kriteerit muuttuvat vuoden alusta lähtien huomattavasti, ja terveydenhuollossa tehtävään testiin ohjataan enää, jos terveydenhuollon ammattilainen arvioi sen olevan tarpeellinen. Vastaavasti toimitaan jo muiden sairauksien, kuten influenssan kohdalla.

Testiin ohjataan oireisia potilaita seuraavissa tilanteissa:

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä.
  • vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat, mukaan lukien raskaana olevat.

Kotitesti riittää lähes aina koronatartunnan varmentamiseksi, eikä perusterveellä ja riskiryhmiin kuulumattomalla tartunnan saaneella ole yleensä tarvetta käydä terveydenhuollossa testauksessa.

Tartuntatautipäivärahaa ei koronan vuoksi saa enää vuoden 2023 alusta alkaen pelkän testituloksen perusteella. Tämän vuoksi testaukseenkaan ei enää ohjata tartuntatautipäivärahan hakemisen vuoksi.

Drive-in-koronatestaus loppuu 1. tammikuuta 

Koronatestejä tehdään Lahden Sykekadun drive-in-koronatestauspisteellä enää 31. joulukuuta asti. Tämän jälkeen testaukseen pääsee Akuutti24:n päivystykseen ja sote-keskusten hengitystieinfektio­vastaanotoille, jos testaukselle on lääketieteellinen peruste. Tammikuun 1. päivänä Akuutti24:n näytteenottopiste on kuitenkin suljettu, ja se aloittaa toimintansa maanantaina 2. tammikuuta. Sote-keskusten hengitystieinfektiovastaanotot ovat auki arkisin.

Akuutti24:n päivystyksen koronanäytteenottoon ja sote-keskusten hengitystieinfektiovastaanotoille tullaan vain ajanvarauksella.

Aika Akuutti24:n päivystyksen koronatestiin varataan numerosta 044 440 3999 kello 9-17. Puhelu ohjautuu takaisinsoittopalveluun ja puheluihin vastataan mahdollisimman pian, viimeistään seuraavana päivänä. Näytteenottoon ohjattujen testattavien ei tule tehdä ilmoittautumista, ja sisätiloissa on käytettävä maskia. Näytteenottohuoneeseen ohjataan opastein ovelta, ja näytteenottoon saavutaan varattuna aikana mahdollisimman täsmällisesti. Sote-keskusten yhteystiedot ja ohjeet löytyvät verkkosivuiltamme. Koronatestauksen sähköinen ajanvaraus ei ole enää käytössä.

Lisätietoja: 
infektioylilääkäri Ville Lehtinen, p. 044 719 5455
johtajaylilääkäri, toimialajohtaja Tuomo Nieminen, p. 050 910 5150

Päijät-Sote kokoaa hyvinvointiyhtymän järjestämät erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palvelut yhden nimen alle. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.paijat-sote.fi

X