Toimintaohjeet ja tärkeitä yhteystietoja sairaille, riskiryhmiin kuuluville, kotikaranteenissa oleville ja yli 70-vuotiaille Hartolan kunnassa

Muista hyvä käsi- ja yskimishygienia. Pidä riittävä etäisyys myös oireettomien ihmisten kesken.

Älä lähde karanteenissa ollessasi tai sairaana asioille, edes kauppaan tai apteekkiin! Pysy kotona, vaikka sinulla olisi vain pieni flunssa. Turvaudu sen sijaan läheistesi ja tuttaviesi apuun, tai saatavilla olevien palvelujen ja vapaaehtoisten auttajien apuun ruoka- ja lääketoimituksissa. Ohjeet ja yhteystiedot löytyvät tästä tiedotteesta.

Huolehdi itsestäsi. Jos kärsit hengitystieinfektio-oireista ja epäilet koronavirustartuntaa, ota terveydenhuoltoon yhteyttä puhelimitse. Päivystysavun numero on 116 117, ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä. Jos tulet paikan päälle flunssaisena, saatat altistaa itsesi muillekin tarttuville taudeille. Toimimalla oikein säästät terveydenhuollon voimavaroja niille, jotka ovat kipeimmin hoidon tarpeessa.

Muissa kuin flunssaan liittyvissä oireissa, voit soittaa Hartolan terveysasemalle, p. 03-8194302, arkisin klo 8-15.

Mikäli olet terve, mutta kuulut riskiryhmään ja koet tarpeelliseksi hoitaa ostoksesi itse, pyrithän hoitamaan asioinnin kaupassa ennen klo 8 aamulla, jolloin kaupassa on puhtainta.

Varaudu karanteeniin tai sairastumiseen pitämällä lääkekaapissa normaali sisältö (särkylääkkeitä, käyttämiäsi lääkkeitä, haavanhoitotarpeita ym.) ja riittävä kotivara ruuan ja päivittäistavaroiden osalta. Älä kuitenkaan sorru hamstraukseen. Lääkkeet ja ruoka eivät ole loppumassa apteekin ja kaupan hyllyiltä, ja niitä saadaan toimitettua sinulle myös silloin, jos joudut karanteeniin tai sairastut!

Mikäli tarvitset itsellesi tai perheellesi sosiaalihuollon palveluita ja olet alle 65-vuotias, voit ottaa yhteyttä sosiaalihuollon ohjaus- ja neuvonta Polkuun, p. 03 819 4850, arkisin klo 9-15. Yli 65-vuotiaiden palveluissa opastaa asiakasohjaus Siiri, p. 044 482 5050, ma-ti ja to-pe klo 9-15, ke klo 9-16. Mikäli sinulla on liikkumisrajoitteita tai mahdollisen karanteenin aiheuttamaa haastetta arjessa selviytymiselle, ja jos kaupalliset palvelut, läheisten ja vapaaehtoisten tuki eivät ole riittäviä arjessa selviytymiseksi, ota silloin yhteyttä Polkuun tai Siiriin!

 

Mikäli haluat saada ajankohtaista tietoa koronaviruksesta, seuraa vain luotettavia tiedonlähteitä kuten THL (www.thl.fi) ja Yle (www.yle.fi). Valtakunnallinen neuvontanumero koronavirukseen liittyen on 0295 535 535. Läheskään kaikki internetissä kirjoitettu tieto ei ole luotettavaa eikä paikkaansa pitävää. Mikäli tilanne ahdistaa, ei uutisointia välttämättä kannata aktiivisesti seurata, vaan keskittyä tekemään itselleen mieleisiä puuhia.

Hartolan kunnan ajankohtaiset tiedotteet löydät sivuilta www.hartola.fi , ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tiedotteet sivuilta www.phhyky.fi .

Jos oma olo tuntuu kovin tukalalta ja hankalalta, voit olla yhteydessä Hartolan terveysasemalle (p. 03 819 4302). Mikäli koet tarvitsevasi keskustelutukea etkä välttämättä terveydenhuoltohenkilöstön apua, kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden p. 09 2525 0111. Lisäksi voit olla yhteydessä Tainionvirran seurakuntaan, jonka työntekijät ovat puhelimitse tavoitettavissa. Diakonissa Kirsi Männistön tavoittaa p. 050 562 3225.

Myös internetissä on loistavia sivustoja, joissa on hyviä ohjeita sekä keskustelumahdollisuuksia ja chat-palveluja. Tällaisia ovat esimerkiksi perheille www.mll.fi , nuorille www.nuortenelama.fi ja kaikenikäisille www.mielenterveystalo.fi . Lisää erilaisia tukipalveluja on listattu Hartolan kunnan kotisivuilla: https://hartola.fi/terveys-ja-hyvinvointi/tukipalveluita/ .

 

RUOKA-APU JA LÄÄKETOIMITUKSET

Ensisijaisesti toivomme, että läheiset ja tuttavat hoitavat tarvittavan ruoka-avun ja lääketoimitukset. Mikäli tämä ei ole mahdollista, on useita vaihtoehtoja. Kotihoidon asiakkaille kotihoito toimittaa ruuan ja lääkkeet normaaliin tapaan.

Muistathan, että myös huijareita voi olla liikkeellä! Älä koskaan anna tuntemattomalle ihmiselle pankkikorttiasi, älä myöskään anna käteistä rahaa vastikkeetta! Mikäli joku käy puolestasi kaupassa ja maksat hänelle, maksa vasta nähtyäsi kuitin ja ostokset.

Mikäli pidät todennäköisenä, että joudut turvautumaan ulkopuolisten apuun kauppa-asioinnissa, voit avata laskutustilin paikalliseen S-markettiin täyttämällä lomakkeen kaupassa. Tällöin maksua sinun ja vapaaehtoisen välillä ei tarvita. Tarkista silti aina saamasi kuitti ja ostokset! Laskutustilin voi sulkea myöhemmin, kun epidemia rauhoittuu ja avuntarve lakkaa.

Lääkkeitä kotiinkuljetuksella voit tilata verkkoapteekeista tai Hartolan Apteekista. Lääkkeitä Hartolan apteekista saat, kun soitat puhelimitse Hartolan apteekkiin (03 7161 205, arkisin klo 8.30-17, lauantaisin klo 8.30-14) ja kerrot mitä lääkkeitä tarvitset, sekä Kelakorttisi tiedot. Maksu onnistuu laskutustilin kautta tai laskulla, joten maksua sinun ja vapaaehtoisen välillä ei tarvita.

Toimeentulotukea saavien ruoka-apu

Toimeentulotukea saavat asiakkaat voivat saada apua Kelasta.  Kela voi laittaa suojatulla sähköpostilla maksusitoumuksen asiakkaan määrittämään kauppaan, josta asiakas voi hakea ruokaa. Jos asiakas ei kykene itse hakemaan ruokaa, hänen pitää olla yhteydessä Kelan puhelinpalveluun. Tällöin Kela laittaa maksusitoumuksen asiakkaan toivomaan kauppaan ja kirjaa maksusitoumukseen hakijaksi asiakkaan nimeämän henkilön tai tahon. Asiakas on itse kauppaan yhteydessä ja ilmoittaa ostoksensa. Maksusitoumus kattaa myös ruokien kotiinkuljetuksen. Näin voidaan toimia silloin, jos asiakkaalle ei ole vielä maksettu toimeentulotukea kuluvalle kuukaudelle. Jos toimeentulotuki on maksettu tilille, asiakkaalle ei voida myöntää erikseen maksusitoumusta. Tällöin asiakasta kehotetaan ottamaan yhteys hyvinvointikuntayhtymän sosiaalityöhön.

 

HARTOLAN KUNNAN ASIOINTIAPU

Hartolan kunta organisoi ruoka- ja lääketoimituksia sekä kunnan työntekijöiden että vapaaehtoisten auttajien voimin. Asiointiapua saat soittamalla arkisin numeroon 044 743 2302.

Mikäli sinulla ei ole keinoja maksaa ostoksiasi itse, kunnan työntekijä maksaa ostoksesi kunnan tililtä ja ne laskutetaan sinulta jälkikäteen kerran kuukaudessa. Mikäli pystyt maksamaan ostokset vapaaehtoiselle esimerkiksi verkkopankissa tai käteisellä, voi vapaaehtoinen toimittaa ostokset sinulle.

Hartolan kunta vastaa kunnan omien työntekijöiden toiminnasta. Kunnan organisoimaan vapaaehtoisten tukirinkiin otetaan ainoastaan luotettavina pidettyjä henkilöitä. Vapaaehtoiset eivät kuitenkaan ole Hartolan kunnan työntekijöitä, ja Hartolan kunta ei ole vastuussa mahdollisesta rahaliikenteestä tai väärinkäytöksistä, mitä vapaaehtoisen ja autettavan välillä voi tapahtua. Hartolan kunta vastaa ainoastaan vapaaehtoisten tietojen kokoamisesta ja välittämisestä apua tarvitseville.

 

SEURAKUNNAN RUOKAJAKELU

Seurakunnan ruokajakelu vähävaraisille Hartolassa jatkuu. Ota yhteyttä puhelimitse: diakonissa Kirsi Männistö, p. 050 562 3225, ja sovi Kirsin kanssa mitä ruokaa tarvitset. Ruokakassi toimitetaan ovesi ulkopuolelle. Ruokajakelussa kyse on EU:n ruoka-avusta ja kaupan ylijäämästä. Jaossa on pääasiassa hyvin säilyviä kuivatuotteita.

Taloudellisissa vaikeuksissa on mahdollista saada myös osto-osoitus kauppaan tai kaupasta kerättävät ostokset sekä apteekin lääketoimitukset, jotka toimitetaan kotiovelle.

 

RUUAN KOTIINKULJETUKSET JA KAUPPAKASSIPALVELUT

S-ryhmä: S-ryhmän verkkokaupassa voit tilata kotiinkuljetuksella ruokaa Foodien kautta (www.foodie.fi ). Ruokatoimitus tulee Lahdesta, ruuan keräys + kuljetus Hartolaan maksaa 14,90 euroa. Useampi ihminen voi halutessaan tehdä kimppatilauksen ja jakaa tämän keräys- ja kuljetuskustannuksen keskenään.

K-market: K-market Joutsa toimittaa koronavirusepidemian aikana ruokaa Hartolaan yhdistettyinä kimppatilauksina. Ruuan keräys asiakkaalle maksaa 6 euroa + kuljetuskustannukset, jotka jaetaan asiakkaiden kesken. K-market Joutsaan voi tehdä ennakkomaksetun tilin, tai maksaa ostokset käteisellä toimituksen yhteydessä, ei korttimaksua. Tilaukset tehdään sähköpostitse: joutsa@k-supermarket.fi .

Henkilöstöravintolat Pasi Joronen, puh. 050-4316503

 • Ateriapalvelut ja kauppakassipalvelu. Kauppakassi toimitetaan ruokakuljetuksen yhteydessä tai erikseen. Kauppakassipalvelun hinta on 8,00€ taajama-alueella.
 • Yhteydenotot Pasi Joronen info@pasijoronen.fi tai 050-4316503

Hartolan Pullapaja, Sofia Anttila, puh. 045 783 323 33

 • Tuotteet kotiinkuljetettuna, toimitus onnistuu 20km säteellä
 • Toimituskulut ovat n. 5€ luokkaa, matkasta riippuen. Toimitukset tapahtuvat klo 16 jälkeen.
 • Tilaukset mielellään edellisenä päivänä, soittamalla (p.045 783 323 33 ti-pe klo 15.30 asti ja la klo 14.30 asti.) tai sähköpostilla (hartolan.pullapaja@outlook.com)
 • Maksu tapahtuu joko lähimaksulla, tai laskulla. Sovitaan tilauksen yhteydessä etukäteen.

Myös ruokaa kotiinkuljetuksella järjestäviä verkkokauppoja on olemassa, kuten www.matsmart.fi ja www.fiksuruoka.fi .

 

ATERIAPALVELUT

Ateriapalveluja voi tilata omakustanteisesti ainakin seuraavilta palveluntuottajilta:

Koitin Kuppila, Hannu Järvinen, puh. 0400-353401

 • Pystytään toimittamaan kotiin ruoka-annoksia tilauksesta n. 10 km säteellä Koitin kuppilasta
 • Aterian hinta on 8 € sisältää pääruoka, leipä, salaatti, jälkiruoka
 • Yhteydenotot Hannu Järvinen 0400-353401

Henkilöstöravintola LehtoKurppa, Pekka Pajunen puh. 050-5520675

 • Pystytään toimittamaan kotiin ruoka-annoksia tilauksesta, lisäksi pystytään toimittamaan maitotaloustuotteita
 • Aterian hinta on 8 € sisältää pääruoka, leipä, salaatti, jälkiruoka
 • Ruokalistalla 3 eri ateriavaihtoehtoa, jotka löytyvät yrityksen facebook-sivuilta
 • Yhteydenotot Pekka Pajunen 0505520675

Henkilöstöravintola Pasi Joronen puh. 050-4316503

Toiminta alkaa 23.3.2020 lähtien Hartola Golfin keittiöravintolassa

 • Pystytään toimittamaan kotiin ruoka-annoksia tilauksesta keitto/lämmin ruoka, salaatti ja jälkiruoka 7€ / 8 €. Hinnat sisältävät kuljetuksen taajama-alueella.
 • Myös kauppakassipalvelu
 • Toimitetaan myös tilaisuuksiin suurempiakin määriä ruoka-annoksia, piirakoita ja kakkuja
 • Yhteydenotot Pasi Joronen info@pasijoronen.fi tai 050-4316503

 

HARTOLAN JOHTORYHMÄ 23.3.2020

Merja Olenius

Kunnanjohtaja

 

Päivitetty viimeksi 20.5.2020 (toimintaohjeet epäiltäessä koronavirustartuntaa).

X