Ympäristöviikko 19.-25.9.2022

26. seudullista Ympäristöviikkoa vietetään Hartolassa, Heinolassa, Hollolassa, Iitissä, Lahdessa ja Sysmässä 19.-25.9.2022 teemalla Luonnon monimuotoisuus.

Ympäristöviikolle ovat kaikki tervetulleita osallistumaan ja oppimaan uutta. Tapahtumista voi löytää inspiraatiota hyvään ja kestävään arkeen.

Löydät koko viikon tapahtumat ja ohjelmatarjonnan Ympäristöviikon verkkosivuilta.

Ympäristöviikon 2022 juliste

Ym­pä­ris­tö­pal­kin­to

Ympäristöpalkittavia joka vuosi

Tunnustuksella ja kunniamaininnoilla halutaan nostaa esiin pieniä ja suuria paikallisia tekoja, joilla on poikkeuksellisen positiivinen vaikutus ympäristöön. Kuntakohtaiset ympäristöpalkinnot myönnetään vuosittain ja kaikki voivat ehdottaa palkittavia. Jokaisen kunnan ehdotuksia voi lähettää ympäri vuoden.

Sähköpostilla: ymparisto@lahti.fi (laita viestin aiheeksi Ympäristöpalkinto 2022)

Kirjepostilla: Lahden ympäristöpalvelut/Sari Knuuti, Askonkatu 2, 15100 Lahti

Palkinnot jakaa vuonna 2022 Hartolassa ja Sysmässä Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry, Heinolassa Heinolan kaupungin ympäristönsuojelu, Hollolassa Hollolan ympäristöyhdistys ry yhteistyössä Hollolan kunnan kanssa, Iitissä Pohjois-Kymen Luonto ry ja Lahdessa Lahden kaupunki.

Vuoden 2021 ympäristöpalkinnon saaja Hartolassa

Hartolan ympäristötekijän huomionosoituksen sai Heikki Leisti/Kirpputori Runsaudensarvi. Heikki Leistin vetämä Kirpputori Runsaudensarvi on toiminut jo 16 vuotta aluksi ”Hempan supermarkettina” ja ”Elämysbasaarina”. Heikki Leisti on kierrätyksen äänitorvena osoittanut rohkeutta ja tarmokkuutta luontoa säästävässä kirpputoritoiminnassa, jossa ”Toisen roska on toisen aarre”. Heikki Leistin työ on myös merkittävää vapaaehtoistyötä vähävaraisten ja apua tarvitsevien ihmisten auttamiseksi.

Ym­pä­ris­tö­vii­kon ylei­sö­kil­pai­lu

Runokilpailu: Luonnon monimuotoisuus

Mitä luonnon monimuotoisuus on?
Miten sinä koet luonnon monimuotoisuuden, liittyykö siihen erityisiä muistoja?
Miten yksilö voi edistää luonnon monimuotoisuutta arjessa tai oman alansa työssä?
Mitä luonnon monimuotoisuudelle kuuluu?
Miten luonnon monimuotoisuus muodostaa kokonaisuuden ja mitä ovat mahdolliset luonnon monimuotoisuuden eheytyksen ratkaisut tässä maailmantilassa?
Onko luonnon monimuotoisuus muuttunut?

Mitä hyötyä luonnon monimuotoisuudesta on sinulle?

Kerro viesti monimuotoiselta luonnoltamme ihmiskunnalle!

Runon pituuden ja tyylilajin voit päättää itse. Runon voi myös otsikoida tai olla otsikoimatta. Jos runon ideointi tuottaa vaikeuksia, voit pohtia luonnon monimuotoisuutta todella tiiviinkin aiheen kautta. Esimerkiksi luontokato tai muuttuvat olosuhteet kuten ilmastonmuutos ja taudit, tai maaperää hajottavat pieneliöt ja suolistomikrobit ovat osa monimuotoista luontoa. Oman runon tyylilaji voi olla esimerkiksi haiku, elegia tai nykyrunous. Yksi henkilö saa lähettää kisaan korkeintaan kaksi runoa.

Kilpailuun osallistuvien runojen tulee olla perillä viimeistään 4.9.2022.

Sähköpostilla: ymparisto@lahti.fi (laita viestin aiheeksi Ympäristöviikon runokilpailu)

Kirjepostilla: Lahden kaupunki, ympäristöpalvelut/Knuuti, Askonkatu 2, 15100 Lahti

Voit myös osallistua kilpailuun postaamalla runosi Facebookiin tai Instagramiin hashtageilla #YVrunokilpailu ja #ympäristöviikko.

Liitä yhteystietosi kirje- tai sähköpostilla toimitettujen runojen mukaan. Kilpailuun osallistuneiden yhteystietoja ei tallenneta eikä säilytetä kilpailun päätyttyä.
Voittajan valitsee raati ja voittajaan ollaan yhteydessä kilpailun ratkettua. Palkinnoksi voittaja saa sadan euron (100 €) lahjakortin paikalliseen palveluun valintansa mukaan. Palkinto jaetaan seudullisella Ympäristöviikolla.

Osallistumalla kilpailuun annat luvan runosi julkaisuun eri kanavissa Ympäristöviikon yhteydessä. Kilpailuun osallistuneita runoja voidaan nostaa myös seudullisen Ympäristöviikon somekanaviin @ymparistoviikko.

Tänä vuonna runoista kootaan kirjanen, joka printataan. Jokainen kisaan osallistuja saa halutessaan oman kirjasen.

Ympäristöviikko pidättää itselleen oikeuden karsia loukkaavat, rasistiset, tai muulla tavalla sopimattomat runot kisasta. Tämän vuoksi kannustamme runoilemaan asiallisesti, jotta saat runosi kirjaseen!

X