Tiedote kuntalaisille koronavirusepidemiaan liittyen 31.3.2020 klo 15

Tiedote kuntalaisille koronavirusepidemiaan liittyen 31.3.2020 klo 15

Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallitus on antanut valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020. Asetus on annettu 13.4.2020 saakka.

Hallitus päätti 30.3.20202 jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta 2020 saakka. Hallitus antaa uudet käyttöönottoasetukset eduskunnalle 31.3.2020.

Päijät-Hämeessä on 31.3.2020 mennessä todettu 31 koronavirustartuntaa. Koronaepidemian leviämistä on edelleen mahdollista rajoittaa merkittävästi, jos väestö noudattaa annettuja suojautumisohjeita. Ensisijaisesti on pysyttävä kotona ja vältettävä kaikenlaisia kokoontumisia, noudatettava sosiaalisen etäisyyden pitämisestä annettuja turvaväliohjeita sekä huolehdittava käsihygieniasta.

Huolehdi itsestäsi. Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi. Jos vointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Päivystysavun numeroon 116 117 ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä. Me annamme sinulle hoitoa. Jos tulet paikan päälle flunssaisena, saatat altistaa itsesi tarttuville taudeille. Toimimalla oikein säästät terveydenhuollon voimavaroja niille, jotka ovat kipeimmin hoidon tarpeessa.

Huomioithan seuraavat poikkeusolojen aiheuttamat rajoitukset ja kiellot:

Julkiset kokoontumiset rajoitetaan 10 henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Museot, kirjastot, harrastustilat ja -paikat, kuntouttava työtoiminta ja nuorten työpaja suljetaan valtioneuvoston päätöksen tullessa voimaan 18.3-13.5.2020 väliseksi ajaksi.

Vierailut vanhusten asumispalveluyksiköissä ja terveydenhuollon yksiköissä kielletään.

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

Hartolan kunnan toiminta

Hartolan kunta ottaa puhelimitse yhteyttä kaikkiin 70 vuotta täyttäneisiin hartolalaisiin, keiden yhteystiedot ovat saatavilla numeropalvelusta. Yhteydenotot tapahtuvat lähiviikkoina ja johtuvat koronavirusepidemian ja poikkeusolojen aiheuttamista yli 70-vuotiaiden liikkumisrajoituksista. Puhelinsoitoilla pyritään selvittämään ikäihmisten avuntarpeet ja varmistamaan kotona pärjääminen. Ethän kerro puhelimessa verkkopankkitunnuksiasi tai henkilötunnustasi, niitä me emme kysy!

Hartolan kunnanviraston ovet pidetään suljettuina 24.3.2020 alkaen. Asiointi hoidetaan puhelimitse, sähköpostitse tai sähköisiä järjestelmiä, kuten Lupapiste.fi, käyttäen. Hartolan kunnan puhelinnumero on 03-84320. Sähköposti on kunta@hartola.fi tai etunimi.sukunimi@hartola.fi. Työterveyshuolto Wellamoon pääsee asioimaan normaalisti soittamalla ovikelloa.

Vesihuolto ja viemärilaitos, jätehuolto, katujen kunnossapito, kiinteistöhuolto ja muut vastaavat tehtävät toimivat normaalisti. Vikailmoitukset pyritään tekemään sähköisesti: https://hartola.fi/asuminen-ja-rakentaminen/vikailmoitukset/ .

Hartolan kunnan varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja esiopetus pidetään toiminnassa. Niiden vanhempien, joiden on mahdollista järjestää lasten hoito kotona, suositellaan hoitavan lapset kotona.

Opetus jatkuu valtioneuvoston linjausten mukaisesti koulussa. Lähiopetusta järjestetään valtioneuvoston linjaamille oppilasryhmille klo 9-13 välillä, muutoin opetus on järjestetty oppilaille etäopetuksena. Lähiopetusta järjestetään hallituksen uuden linjauksen mukaan 23.3.2020 alkaen kaikille halukkaille 1.-3. luokkalaisille, erityisen tuen päätöksen saaneille lapsille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville oppilaille. Etäopetus on edelleen opetus- ja kulttuuriministeriön vahva suositus pienimmillekin koululaisille, jos etäopetus vain on perheille mahdollista. Oppilashuolto järjestetään normaalisti, ja oppilashuollon työntekijöihin voi olla yhteydessä, mikäli poikkeava tilanne aiheuttaa ahdistusta ja hankalaa oloa. Tarkempaa tiedotusta opetuksesta ja toimintaohjeita oppilaille ja huoltajille annetaan wilman välityksellä.

Kaikilla etäoppilailla on halutessaan mahdollisuus saada kouluruokaa. Ruoka jaetaan annospaketteina maanantaisin ja keskiviikkoisin, ruoka pitää sitoutua itse noutamaan koululta. Mikäli ruoka-annokset haluaa, ota yhteyttä rehtori-sivistystoimenjohtaja Irja Niilahteen (p. 044 743 2270, irja.niilahti@hartola.fi).

Kirjasto ja omatoimikirjasto sekä nuorten työpaja ovat suljettuna 18.3.-13.5.2020.

Yhteisöjen avustushaku päättyy 31.3.2020. Liitteiksi toiminta-avustuksiin hyväksytään koronan aiheuttaman tilanteen vuoksi edellisen kauden pidetyn kokouksen toimintakertomus ja tilinpäätös, jos poikkeusolojen vuoksi kuluneen vuoden vuosikokousta ei voida pitää.

Sairaiden, riskiryhmiin kuuluvien, kotikaranteeniin joutuneiden ja yli 70-vuotiaiden tukeminen

Älä lähde karanteenissa ollessasi tai sairaana asioille, edes kauppaan tai apteekkiin! Pysy kotona, vaikka sinulla olisi vain pieni flunssa. Turvaudu sen sijaan läheistesi ja tuttaviesi apuun, tai saatavilla olevien palvelujen ja vapaaehtoisten auttajien apuun ruoka- ja lääketoimituksissa. Lue toimintaohjeet ja ota tärkeät yhteystiedot talteen oheisen linkin takaa: https://hartola.fi/toimintaohjeet-ja-tarkeita-yhteystietoja-sairaille-riskiryhmiin-kuuluville-kotikaranteenissa-oleville-ja-yli-70-vuotiaille-hartolan-kunnassa/

Mikäli olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena ruoka-avun ja lääketoimitusten järjestämisessä, ilmoittaudu vapaaehtoiseksi osoitteeseen heli.turve@hartola.fi . Jo aiemmin vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden yhteystiedot ovat myös Helillä.

 

Lisätietoa

Tiedotteita päivitetään kunnan kotisivuilla www.hartola.fi. Seuraathan myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kotisivuja, https://www.phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/ .

Valtakunnallinen neuvontanumero: 029 553 5535 (arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15)

THL jakaa erikseen tiedotteen koronaviruksesta kaikkiin suomalaisiin koteihin. Lisää tietoja saa myös osoitteesta www.thl.fi.

 

KUNNAN JOHTORYHMÄ 31.3.2020

Merja Olenius

kunnanjohtaja

X