Toimintaohjeita ja yhteystietoja perheille ja nuorille

Hyvinvointikuntayhtymän ohjeet hartolalaisille koronavirusepidemiassa

Päijät-Häme on nyt koronaviruksen epidemia-aluetta. Muista aina käsienpesu ja hyvä yskimishygienia. Pidä riittävä 2 metrin turvaväli myös oireettomien kanssa. Välttäkää kaikkia tarpeettomia tapaamisia yli 2-3 hengen ryhmissä. Tämä koskee myös suurempia perhekokoontumisia. Sisätiloissa asioidessasi on pidettävä toisiin ihmisiin kahden metrin etäisyys.

Huolehdi itsestäsi. Varaudu karanteeniin tai sairastumiseen pitämällä lääkekaapissa normaalit särkylääkkeet, haavanhoitotarpeet ja riittävä kotivara ruoan ja päivittäistavaroiden varalle.

Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi. Mikäli oireesi ovat voimakkaat ja et enää pärjää kotihoidossa, tai kärsit keuhkosairaudesta, käytät elimistön puolustusmekanismeja heikentävää lääkitystä tai olet raskaana, voit soittaa päivystysapuun 116 117.

Muissa kuin flunssaan liittyvissä oireissa, voit soittaa Hartolan terveysasemalle 03-8194302 arkisin klo 8-15

Muut yleisohjeet

Älä lähde karanteenissa ollessasi tai sairaana asioille, edes kauppaan tai apteekkiin! Pysy kotona, vaikka sinulla olisi vain pieni flunssa. Turvaudu sen sijaan läheistesi ja tuttaviesi apuun, tai saatavilla olevien palvelujen ja vapaaehtoisten auttajien apuun ruoka- ja lääketoimituksissa. Oheisen linkin takaa löydät kaikki tarvittavat yhteystiedot: https://hartola.fi/toimintaohjeet-ja-tarkeita-yhteystietoja-sairaille-riskiryhmiin-kuuluville-kotikaranteenissa-oleville-ja-yli-70-vuotiaille-hartolan-kunnassa/ . Jos tarvitset asiointiapua, soita numeroon 044 743 2302.

Tässä tiedotteessa on listattu erilaisia puhelinnumeroita, verkkosivuja ja chat-palveluita jaksamisen ja arjessa pärjäämisen tueksi. Mikäli läheisten apu ja muut palvelut eivät tarjoa riittävästi tukea, ota yhteyttä sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta Polkuun, 03 819 4850 (arkisin klo 9-15), myös chat-palvelu. https://www.phhyky.fi/fi/perhe-ja-sosiaalipalvelut/aikuiset/palveluohjaus-polku/

Mikäli haluat saada ajankohtaista tietoa koronaviruksesta, seuraa vain luotettavia tiedonlähteitä kuten THL (www.thl.fi) ja Yle (www.yle.fi). Valtakunnallinen neuvontanumero koronavirukseen liittyen on 0295 535 535. Läheskään kaikki internetissä kirjoitettu tieto ei ole luotettavaa eikä paikkaansa pitävää. Mikäli tilanne ahdistaa, ei uutisointia välttämättä kannata aktiivisesti seurata, vaan keskittyä tekemään itselleen mieleisiä puuhia.

Hartolan kunnan ajankohtaiset tiedotteet löydät sivuilta www.hartola.fi , ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tiedotteet sivuilta www.phhyky.fi .

Jos oma olo tuntuu kovin tukalalta ja hankalalta, voit olla yhteydessä Hartolan terveysasemalle (p. 03 819 4302). Mikäli et koe tarvitsevasi terveydenhuoltohenkilöstön apua, keskustelutukea on mahdollista saada puhelimitse tai netin välityksellä paikallisilta oppilashuollon ja nuorisotyön tekijöiltä sekä valtakunnallisien palvelujen kautta. Lisäksi voit olla yhteydessä Tainionvirran seurakuntaan, jonka työntekijät ovat puhelimitse tavoitettavissa. Diakonissa Kirsi Männistön tavoittaa p. 050 562 3225.

Perusopetus

Peruskoulun 1-3 luokkien oppilaat voivat tarvittaessa saada lähiopetusta koululla. Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille. Kouluun ei ole kuitenkaan pakko tulla, vaan myös 1—3 luokkalaisia suositellaan edelleen vahvasti osallistumaan etäopetukseen, mikäli mahdollista.

Perusopetuksen oppilaille neljännestä vuosiluokasta yhdeksänteen vuosiluokkaan opetus järjestetään etäopetuksena ja poikkeuksellisin opetusjärjestelyin lähiopetuksen sijaan. Opiskeluohjeita annetaan mm. koulun wilman välityksellä.

Lähiopetuksessa oleville oppilaille järjestetään kouluruokailua. Mikäli lapsi ei saa ruokaa etäopetuksessa, lapsille turvataan ateriamahdollisuus kunnan toimesta. Koulukuljetus järjestetään siihen oikeutetuille. Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään lähiopetuksessa oleville 1.- 2. -luokkien oppilaille, jos siihen on välttämätön tarve. Aamu- ja iltapäivätoiminnan laskutuksessa otetaan huomioon muuttunut tarve myös maaliskuun osalta.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yksiköt pidetään auki, jotta yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen työntekijöiden työssäkäynti voidaan turvata. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhempia kuitenkin kehotetaan järjestämään lasten hoito kotona, jos se on mahdollista. Varhaiskasvatuksen maksujen osalta huomioidaan se, ovatko lapset olleet hoidossa. Asiasta tiedotetaan tarkemmin asiakkaita viikolla 13.

Neuvola

Hartolan neuvola, p. 044 7432407

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän neuvoloiden asiakasohjaus on myös hartolalaisten lapsiperheiden käytössä: https://www.phhyky.fi/fi/perhe-ja-sosiaalipalvelut/lapsiperhepalvelut/neuvolat/

Nuorisotyö

Hartolan nuorisotyö – ollaan täällä sinua varten
Meihin voi olla yhteyksissä niin iloissa, suruissa kuin kaikenlaisissa ihmetyksissäkin.
Hartolan VirtuaaliNuokulle https://discord.gg/VFgetJ

Vapaa-aikapäällikkö Anna-Maija Muurinen 044 7432257
Facebook: Anna-Maija Muurinen Hartolan Kunta
Instagram: annamaijamuurinen
SnapChat: anskumuu
Discord: Ansku#4317

Etsivä nuorisotyö
Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa käytännön asioiden hoidossa ja tarjoaa keskusteluapua tälläkin hetkellä.
Tiina Kettu 044 7432301 myös WhatsApp
Facebook: Tiina Etsivä Nuorisotyö Hartola
Instagram: etsivanuorisotyohartola
Snapchat: hartolanetsiva9
Discord: TeeKoo#7146

Nuorten työpaja Signaali
Nuorten työpaja toimii tälläkin hetkellä virtuaalipajaillen.
Työtoiminnan ohjaaaja Heli Turve 044 7432342
myös WhatsApp
Facebook ja discord: SignaaliHeli#7995
Työvalmentaja Ville Ritari 044 7432213 myös WhatsApp
Facebook: Ville Nuorten Työpaja Signaali
Discord: vritar#9928

Hartolan koulu- ja perhekuraattori Jenni Lehtimaa 044 7432 242

 

Valtakunnalliset tukipalvelut / Puhelimet ja verkkoapu

 

Lasten ja nuorten puhelin 116111. Arkisin 14-20, viikonloppuisin 17-20

Kriisipuhelin: 09 2525 0111 päivystää arkisin 24h. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15-07.

Valtakunnallinen päihdeneuvonta: 0800 900 45, päivystää ympäri vuorokauden. Jos huolta omasta tai läheisen päihteiden käytöstä, voi kysyä ja keskustella anonyymisti ja luottamuksella.

Sekaisin chat

https://sekasin247.fi/ , arkisin klo 9-24, viikonloppuisin klo 15-24

Onks tää normaalia chatpalvelu

https://normaali.fi/ph/
Chat avoinna arkisin klo 10-18. Paikalla on nuorisotyön ammattilaisia, joiden kanssa voit nimettömästi jutella mistä tahansa asiasta taivaan ja maan välillä.

Ensi- ja turvakotien liitto

Vauvaperheiden chat sekä Vauvaperhe ja päihteet -chat ovat avoinna arkipäivisin klo 10-15.

Lue lisää chateistä:
https://ensijaturvakotienliitto.fi/perheiden-jaksaminen-vo…/

Lue lisää verkkoauttamisesta: https://ensijaturvakotienliitto.fi/…/nain-me…/apua-verkossa/

MLL Vanhempainnetin chat

https://www.mll.fi  ma-ti, pe klo 10-13 ja to klo 17-20

Neuvokas perhe

Neuvokas perhe tuo iloa ja hyvinvointia perhearkeen. Kun syöminen, liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho pohdituttaa, on Neuvokas perhe apunanne. Vinkkimme arjen valintoihin pohjautuvat tutkittuun tietoon. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa. www.neuvokasperhe.fi

Lastensuojelun Keskusliitto: Huoltajan selviytymisopas koronaviruskaranteeniin ja kotiopetukseen.

Runsaasti mainioita vinkkejä ihan jokaiselle huoltajalle arjen sujumiseen tässä poikkeavassa tilanteessa.

https://www.lskl.fi/blogi/huoltajan-selviytymisopas-koronaviruskaranteeniin-ja-kotiopetukseen/

YLE Oppiminen

Ylen sisältöjä etäopetukseen ja -opiskeluun. Media- ja digitaitoja, kieliä, historiaa – tänne on koottu artikkeleita tv-ohjelmia, videoita ja sarjoja etäopetuksen tarpeisiin.

https://yle.fi/aihe/oppiminen

Muita hyviä ja hyödyllisiä sivustoja:

MLL www.mll.fi, Nuortennetti www.nuortennetti.fi/, Nuorten elämä www.nuortenelama.fi, Väestöliitto www.vaestoliitto.fi, Mielenterveystalo www.mielenterveystalo.fi

 

 

HARTOLAN JOHTORYHMÄ 26.3.2020

Merja Olenius

Kunnanjohtaja

X